Кристиян Швапах: AutoBOX battery expert е уникално явление на европейския пазар

Кристиян Швапах, мениджър ключови клиенти на немската компания за акумулатори MOLL изнесе лекция по време на първата годишна среща на франчайз партньорите на „Карио“ ООД от веригата AutoBOX battery expert. Веднага след презентацията си Швапах сподели своите впечатления от срещата си с българските специалисти.

Г-н Швапах, каква е вашата оценка за търговците от веригата, след срещата ви с тях тук в България?

Това са хора специалисти. Много от тях са работили дълги години в този бранш и са продали не един или два акумулатора. Те най-добре разбират пазара на акумулаторни батерии. Ето защо на мен ми беше лесно да обясня пред тях разликите между MOLL и останалите марки акумулатори. Ако трябва да ги класифицирам по някакъв начин бих го казал така – прекрасни професионалисти. Бих се радвал да ги видя на посещение в нашия завод в Германия. Сигурен съм, че тогава ще бъдат още по-активни в продажбите на акумулаторите MOLL.

Марката МОLL е основен бранд в портфолиото на Карио, а вие сам казахте, че сте изненадан от резултатите. Какво ви изненада?

Изненада ме, че на този малък пазар един добър продукт проби много бързо. В рамките на няколко години марката вече се наложи на българския пазар и стана познаваема. В „Карио“ ООД има много добри професионалисти и невероятни франчайз партньори. Това е първото качество, поради което MOLL стана познаваема марка, а второто си се дължи на качеството на продукта.

Ще победи ли онлайн магазина офлайн магазина?

Въпросът е сложен. Няма как да избягаме от онлайн продажбите, но пък от друга страна все още човекът е настроен да види и пипне стоката. В Германия онлайн продажбите са свързани единствено с дъмпинг на цените. В Русия имаме партньор, който пък продава еднакво добре и онлайн и офлайн, без това да му създава ценови проблем. Така че всичко е въпрос на организация и няма нищо страшно в онлайн магазина. Напротив, това е добър вариант за още един търговски канал. Така могат да бъдат обхванати традиционалистите т.е. тези, които обичат да видят и пипнат и тези, които нямат време за губене и предпочитат интернет пазара.

AutoBOX battery expert само за една година успя да наложи на пазара на акумулатори в страната коректни търговски практики и да заеме лидерски позиции. Как виждате развитието на веригата занапред?

Честно да си призная за първи път виждам такъв тип верига търговски обекти и сервизи за акумулатори. Веригата е уникална за България и дори европейския пазар. В повечето случаи става дума за няколко търговски обекта, но не и за верига. Ето защо, аз си мисля, че AutoBOX battery expert има голямо бъдеще. Основание за това ми дават плановете на ръководството, които чух по време на годишната среща с вашите франчайз партньори.